7 Ocak 2017 Cumartesi

Karatay Kahvaltısı



Karatay kahvaltısıyla ilgili bilmek istediğiniz her şey aşağıdaki yazıda var. 
Örnek menu Karatay beslenmesinde yok; belli kurallar var, o kurallara uymak kaydıyla kendiniz dilediğiniz menuyu oluşturabilirsiniz. Örnek teşkil etmesi için kendim için hazırladığım kahvaltı fotoğraflarını da yazının altında paylaşıyor olacağım.
(Nuray İlbars)

KARATAY KAHVALTISI
Öncelikle güne içine biraz limon katılmış bir bardak suyumuzu içerek başlıyoruz. Sonra çaydanlığı ocağın üzerine koyup keyifli ve doyurucu bir Karatay kahvaltısı için hazırlıklara başlıyoruz. Kahvaltımızda neler olmalı:
2 adet yumurta: Omlet, menemen veya haşlanmış yumurta (kayısı kıvamında olmalı) Pişirme şekilleri sizin zevkinize kalmış. Yeter ki tereyağını ve yumurtayı yakmadan ve çok pişirmeden hazırlayın.
Peynir: Avuç içi genişliğinde tam yağlı peynirlerden olacak, light, krem ve yeni kaşar türü peynirlere asla beslenmemizde yer vermiyoruz. 
Zeytin: 10 -15 arası zeytini rahatlıkla yiyebilirsiniz.
Mevsiminde domates, salatalık, biber, turp, roka, maydanoz vs istediğiniz kadar tüketebilirsiniz
Tereyağı ve soğuk sıkım zeytinyağı: Tereyağını yumurta pişirirken veya peynir eritmesi yaparken hiç düşünmeden kullanmalısınız. Zeytinyağını domateslerin, haşlanmış yumurtaların  ve zeytinlerin üzerine gezdirerek mutlaka tüketmelisiniz. Haşlanmış yumurta yaptığınızda bir parça tereyağını da soframıza koyup tüketmeliyiz. Ne kadar çok sağlıklı yağ tüketirsek o kadar çok kilo veririz. Tereyağ yemekte zorlananlar yoğurdun içine koyarak ayran yapıp tüketebilirler.
Kabuklu ceviz, fındık, fıstık, badem: Asla kırılmış, kavrulmuş kuru yemişleri evimize sokmuyor, tüketmiyoruz. Çünkü kavrulduğunda faydalı olan yağlar trans yağa dönüşüyor. Bu kuru yemişleri yiyeceğimiz zaman kabuklarını kırıp kahvaltımızda bir çay bardağı olacak miktarda tüketiyoruz.
Ceviz ekmeksiz yapamam diyenler için kahvaltıda ekmek yerine de geçebiliyor. (Örneğin peynirle cevizi aynı anda yemek, denemeniz gereken bir lezzet.) Bu kuru yemişleri ister karışık isterseniz tek halde ama 1 çay bardağı kadar tüketmelisiniz.
Gün kurusu kayısı: Bu beslenmeye ilk başladığımız zamanlarda kahvaltıda günde 2 ya da 3 gün kurusu kayısı ( hatta içine evde kaynattığımız süt varsa onun kaymağını ve cevizi de koyarak) yiyebilirsiniz. Tatlı krizlerinin oluşmaması için ilk zamanlar öneriliyor ama daha sonra arada bir tüketilmeli.
Şekersiz çay veya bitki çayları: Dilediğiniz kadar İçebilirsiniz.

Kahvaltımızı bu bilgiler ışığında faydalı besinleri kullanıp çeşitlendirerek hazırlamalı ve ve en geç 10.00'a kadar bitirmiş olmalıyız. Ayrıca hazırladığımız kahvaltının hepsini yemeliyiz çünkü bu kahvaltı metabolizmayı 5.5 km koşmuş kadar çalıştırıyor. Ayrıca doyana kadar yememiz gerekiyor ki bir sonraki öğüne kadar acıkmadan leptinin çalışmasını sağlayacak süreyi kendimize vermiş olalım. 

Kahvaltıdan sonra şekersiz Türk kahvesi keyfi arzu edenler için bizleri bekliyor.
Kahvaltı ve isteğe göre kahve faslından sonra şimdi artık akşam 18.00 veya 19.00'a kadar katı gıdalara karşı oruç gibi davranacağız. Şekersiz sıvı gıda serbest. Ayran, soda, Türk kahvesi, çay, bitkisel çaylar içebiliriz. Bol bol su tüketeceğiz fakat suyu birden bire değil yudum yudum içmemiz gerekiyor. Birden içildiğinde vücuda gereken faydayı sağlayamadan boşaltım sistemine geçiyor. 
Unutmayın akşam 18.00'e kadar sakız çiğnemek bile yok Zaten tam anlamıyla yapılmış Karatay kahvaltısıyla hiç bir şey yemek istemeyeceksiniz.

Yazı Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası




Yazdan kirmizi biberli, peynirli omlet, peynir, zeytin, yesillik, turp, havuc ve yer elmali salata, Unsuz irasa boregi, kavrulmamis badem ve ceviz.



Pirasali sebzeli borek, icinde 3 yumurta oldugu icin kayisi kivaminda 1 yumurta, yesillik, turp, peynir, zeytin, ceviz, kavrulmamis badem, yaban mersini, limonlu tarcinli yeşil cay.

Ispanakli, soğanlı, peynirli omlet; ceviz, çiğ badem, zeytin, brokoli, çiğ karnibahar, havuc rendesi, yogurtlu kereviz ve yesillik bugunku kahvaltim.



Yazdan hazırladığım biberlerle yaptığım kahvaltılık. (Tereyağı, karabiber, tuz ve biraz suyla pişirdim sadece. Yazın karışık biber alıp küçük küçük doğrayarak dondurucuya koymanızı öneririm, kışın hem yemeklerde hem de kahvaltıda alternatif oluyor.) Yoğurtlu kereviz, mercimekli yeşil salata, akşamdan suda bekletilmiş ceviz, badem, ve 1 gün kurusu kayısı, peynir, zeytin, rafadan yumurta.


Soganli, maydanozlu omlet, geceden suya koydugum ceviz ve badem, roka, tere, maydanoz, peynir, yesil cay. Afiyetle..


Soganli ispanakli omlet, turplu yeşil salata, zeytin, peynir, , ceviz, badem, yeşil çay 


Kiymali kapuska yemeginden aldigim iki kasik kapuskaya biraz peynir ve dereotu ekledim. Borek gibi oldu. Tavsiye ederim. 4 dilim tarcinli eksi yesil elma, peynir, zeytin, kavrulmamis badem, ceviz, maydanoz, marul, turp, yesil cay. 


Yazdan kırmızı biberli, peynirli omlet, roka,tere, maydanoz, çiğ lahana, havuçla yaptığım salata, ceviz, kavrulmamış badem, peynir, zeytin, yeşil çay.



Peynirli, tereyagli, kuru ve yesil soganli omlet, zeytin, peynir, ceviz, kavrulmamis badem ve yer fistigi, yaban mersini, yazdan yesil ve kirmizi biberli, soganli, zeytinyagli ve lorlu kahvaltilik, limonlu yesil cay. 1 haftadır 64.400 deyim. Ibre sabitlendi. 70 kilodan indim yaklasik 2 ay icinde. Acelem yok. Yavas yavas. Tartida ayni rakami her gordugumde 'olsun, saglikli besleniyorum, simdiye kadar kilo verebildiysem, yine veririm, diyerek isime gucume bakiyorum. Kilo vermeyi kolaylastirmak icin saglikli beslenerek surece aracilik ediyorum. Kilo veremiyorum, durdu, diye tasalanmayın, beyin ve beden neyi ne zaman yapacagini bilir😊


Haslanmis fasulye ve taze soganli omlet, turp, yesillik, zeytin, peynir, ceviz, kavrulmamis badem, yesil cay. Bereketli olsun sofraniz..💕💙💚


Mercimekli, taze soganli, lorlu omlet, yesillik, havuc, peynir, kavrulmamis badem, ceviz, yazdan patlican ve biberli, pirasali, soganli, sarimsakli zeytinyagli kahvaltilik, suda beklettigim cevizin suyuna sicak su ekleyerek yaptigim ceviz aromali cay.


Pazılı peynirli yumurta, yeşillik, havuç, zeytin, peynir, kavrulmamış badem, ceviz, haşlanmış sarımsaklı yoğurtlu, zeytinyağlı karnıbahar, üç dilim tarçınlanmış ayva, tarçınlı süt.


Gune ilik limonlu suyla basliyorum. Yumurta, zeytin, peynir, kavrulmamis badem, ceviz, gun kurusu kayisi ya da yaban mersini, sevdigim yesilliklerden yaptigim salata, yogurtlu kereviz. Bu kahvaltiyi sabah 10.00 da yaptim. 6/7 saatlik toklukla leptin hormonunun salgilanarak depo yaglarimi yakmasini saglayacagim.


Peynir, zeytin, roka, tere, maydanoz, yumurta, kavrulmamis badem, ceviz, 3 dilim tarcinli eksi yesil elma, limonlu yesil cay.


Yeşillik, turp, havuç, peynirli omlet, gün kurusu kayısı, kavrulmamış badem, ceviz, zeytin, peynir, yeşil çay



Kayısı kıvamında iki yumurta (çok fazla piştiğinde yumurtanın sarısıyla beyazı arasında oluşan grilik trans yağa dönüşerek sağlıksız hale geliyor.) Yeşillik, havuç, turp, peynir, zeytin, ceviz, kavrulmamış badem, üç dilim tarçınlı ekşi yeşil elma.


Lahanali, kuru soğanlı, peynirli omlet, ceviz, kavrulmamis badem, zeytin, yesillik, limonlu yesil cay.

Not:Kahvaltılarımı güncel olarak instagramda 'karataykahvaltısı' adıyla paylaşıyorum.
Nuray İlbars
7 Ocak 2017




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder