29 Ekim 2016 Cumartesi

Ev Yapımı Sirke


Fotoğraflarla ev yapımı sirke tarifi







İlaç kullanmadan yetişen elmalar bulunur kurtlu olması daha makbuldür ( ilaç kullanmadığının göstergesi sayılabilir )





Elmalar aslında yıkanmaması gerekir diye tarif ediliyor ama yıkamadan içimiz rahat etmiyor. Bu durumda elmaları yıkadıktan sonra bir kaç saat bekletelim tekrar bakterilerin hayata geçmesi gerekiyor. Elmaları minik minik doğrayalım



                                      Kavanoza koyalım





Üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde içme suyu dolduralım. Varsa irice bir çay bardağı ev sirkesi ilave edelim yoksa iki üç yemek kaşığı kaliteli bal ilave edelim.


Maya olarak en makbul olan sirke anasıdır sirke anası varsa onu koymak sirkenin yapımını daha hızlandırır. Sadece sirke anası ilavesi yeterllidir.
(Sirke anası sirke yapımında meyveler dibe çöktükten sonra üzerinde oluşmaya başlayan krem rengi bir tabakadır. Zamanla kalınlaşır ve yukarıda tabakta gördüğünüz hale gelir. O da dibe çöker. Sirkeyi kurduğumuz günden iki ay sonraya kadar bekletip süzerken o sirke anasını tahta kaşıkla alıp maya olarak yeni sirkemize koyuyoruz ki böylece daha çabuk fermantasyon sağlıyor. İlk sirke kurulumunda iki -üç yemek kaşığı bal kullanabiliriz.)


Tahta kaşıkla aldığımız sirke anamızla hemen yeni sirke kuralım sirke anası çok fazla dayanmaz saklamak isterseniz sirkenin içinde buzdolabında bir müddet saklayabilirsiniz ama çok beklemezmiş.


Artık sirkemizin üzerine sinek ve tozlardan korunsun ama havada alsın diye tül yada tülbent örtebiliriz lastikle sabitleyelim sonra mutlaka ılık ve loş bir yere alalım.

Her gün tahta kaşıkla bir kere karıştıralım. Bu işlemi meyveler su üzerinde durduğu ve havayla temas ettiği için yapıyoruz yoksa küflenir.


                                Meyvelerin üstten görünüşü



Renk değiştirmeye başladı


Artık meyveler dibe çökmeye sirke anası oluşmaya başlıyor. Karıştırmayı bırakıyoruz yaklaşık 15 gün kadar sürüyor bu işlemler.


Sirkenin fermantasyon aşamasında böyle kurtcukların oluşması sonra o kurtcukların sineğe dönüşmesi sirkenin en güzel şekilde fermente olduğunu gösterir. Sakın o sirkeyi dökmeyin o kurtcuklar sinek olup uçup gidiyor ve sirkeye hiç temas etmiyor, kavanozun kenarında duruyorlar.


Meyveler iyice dibe çöktü, sirke anası da oluştu. O da dibe çöktü. Bir hafta daha böyle bekletelim.




Daha sonra sirke anamızı tahta kaşıkla alalım ve kalan meyveleri süzelim. Meyvenin cinsine göre bulanıklık berraklık değişiyor. Ev sirkesi hiç bir zaman hazırlar kadar berrak olmaz ama zamanla tortular dibe çöker ilk anki gibi de bulanık kalmaz.





Süzdüğümüz sirkenin içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı bal veya ev yapımı pekmez ekleyip kapağını kapatıyoruz. Süzdüğümüzde önce bulanık olabilir, tortular dibe çökünce berraklaşıyor, fermantasyon bu şekilde de oluşmaya devam eder zamanla daha da güzel bir tat alır. Sirkenin uzun süre beklemişi daha makbuldür. ilk kurduğumuz an ve son hali bu fotoğraf.


Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası Moderatorü Naime Çolak

Kuru Fasulye Köftesi





2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 Orta boy soğan
1 yumurta
2 diş ezilmiş sarımsak
Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar
Tuz, pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı


Rondodan haşlanmış fasulyeleri geçirdikten sonra, rende kuru soğan ve diğer tüm malzemeleri ekleyerek yoğurun. Yağlı kağıda yerleştirdiğiniz köftelerin üzerine biraz yağ sürün. 30 dak. 180 derece fırında pişirin. Afiyet olsun.

Kaynak:sabriulkervakfi.org

Mercimekli Kapuska




MALZEMELER:
2-3 kg lık lahana
2 adet kuru soğan
1 Yemek kaşığı dolusu domates salçası
1 Tatlı kaşığı dolusu biber salçası
1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
4 yemek kaşığı kepekli yada normal pilavlık bulgur
6 yemek kaşığı saf zeytinyağı
1 tatlı kaşığı dolusu tuz yada deniz tuzu

Hazırlanışı:
Öncelikle lahananın dış kabukları ve yeşil yaprakları ayıklanır, ortadan ikiye bölünür. İstenilen büyüklükte doğranarak yıkanır.
Soğanlar yemeklik doğranır. Çok az su ve zeytinyağı eklenerek soğanlar kavrulur. Salça ve biber salçası eklenir.
Ardından üzerine doğranmış lahanalar eklenir. Üzerine yıkanmış bulgur konur. (Kilo verme aşamasında bulguru daha az tüketmek gereklidir.)
En son 1 litre su ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişiriyoruz. Mercimekler haşlandığı için son 10 dakikada yemeğe eklenir. 
Afiyet olsun.


Semizotlu Ton Balıklı Mercimekli Salata







Malzemeler:
1 demek semizotu
1 küçük kutu yağı süzülmüş ton balığı
1 çay bardağı kadar haşlanmış yeşil mercimek
Limon
Hazırlanışı:
Semizotları yıkanır ayıklanır elle doğranır.Haşlanmış yeşil mercimeğimiz ve yağı süzülmüş ton balığımız semizotuna eklenir.
Üzerine limon suyu gezdirilir ve servis edilir.Afiyet Olsun..

Zeytinyağlı Patlıcan Yemeği






Malzemeler:
 
5-6 adet patlıcan 
2-3 adet kuru soğan 
1-2 adet yeşilbiber 
1-2 adet olgun domates 
3-4 diş sarımsak 
Tuz 
Karabiber 
Sızma zeytinyağı (soğuk sıkım) 
 
Hazırlama:
 
5-6 adet patlıcan, kabukları soyulmadan tepsiye dizilir. Ortaları bıçakla yarılır 
ve fırına konur. 200 derecede yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
Bu arada; bol kuru soğan, yeşilbiber, taze olgun domates -salça değil- ve sarımsak 
küçük küp şeklinde doğranıp harmanlanarak, patlıcanların içine doldurulacak 
iç hazırlanır. Bir tutam tuz ve karabiber eklenerek iyice karıştırılır. Fırında yumuşamış 
olan patlıcanların içine doldurulur. Üzerine bol zeytinyağı eklenir ve 
fırında (200 derecede) yavaş yavaş pişirilir. Hazırlanması 10-15 dakika alır. Üzerine 
bol taze maydanoz eklenir ve servis yapılır. Yanında cacık, mevsim salatası 
veya yoğurtlu semizotu salatası ile afiyetle yenir... 
Kızartma yapılmadığı için daha lezzetli ve daha sağlıklı olur. 

Pastırmalı Yumurta







1. Soğanları soyun ve piyazlık şekilde ince ince doğrayın. Domatesleri de soyup, küp şeklinde doğrayın.

2. Pastırma dilimlerini üç-dört parçaya bölün (arzunuza göre çemenleri ile birlikte veya çemenlerini temizleyerek).
3. Genişçe bir tavaya tereyağını koyun ve kısık ateşte eritin, üzerine soğanları ve pastırmaları koyup 2-3 dakika soteleyin. Üzerlerine domatesleri ilave edip, hepsini birlikte 1-2 dakika daha soteleyin ve bir çay bardağı su ile sirkeyi karıştırıp tavaya ilave edin, tavanın kapağını kapatıp kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayınca 3-5 dakika kadar pişirin. 
4. Daha sonra tavadaki malzemelerin üzerine tuz ve karabiber serpip, ortalarına dört tane küçük havuz açın. Bu havuzcuklara yumurtaları kırın ve tavanın kapağını kapatıp 2-3 dakika daha pişirin (yumurtaların akları beyazlaşıncaya kadar) ve tavayı ateşten alıp pastırmalı yumurtaları servis edin.
Not: • Bu tarifi arzu ederseniz domates koymadan da yapabilirsiniz.
• Pastırma yerine ev sucuğu ile de pişirebilirsiniz.
.
Kaynak: www.sofra.com.tr

Karatay Diyetinde Yasaklar/Serbestler


YASAKLAR
(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)

SERBESTLER
(Glisemik indeksi düşük gıdalar)
  Her türlü tahıl unu ve bunlardan yapılmış gıdalar (Ekmeğin her çeşidi) –  Kavrulmuş kuru yemişler  Ceviz, kavrulmamış fındık, badem ve fıstık
  Her türlü şeker, şekerli her türlü gıda, her türlü      tatlandırıcı ve diyabetik ürünler  Glisemik indeksi düşük kuru meyveler, örneğin günkurusu kayısı (3-5 ad), kuru erik vb
  Pirinç, patates, pişmiş havuç  Bulgur, pişmemiş havuç
  Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz  Elma, armut, ayva, portakal, mandalina, şeftali, çilek, erik, kiraz vb (Günde 1 porsiyon)
  Markette satılan tavuk, yumurta ve markette satılan fabrikasyon her türlü ürün ile sucuk,salam, sosis  Serbest dolaşan tavuk, doğal her türlü ürün ve  yumurta ile pastırma
  Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içecekler  Maden suyu, ayran, yoğurt, bol su (günde en az 2 litre), bitki çayı, Türk Kahvesi, filtre kahve
  Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin  Tereyağı, zeytinyağı, fındık yağı,
  Öğütülmüş tahıllar  Et, balık, sebze, salata, bakliyat,
  Saat 19:00 – 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak.  19:00 – 20:00 den sonra hiçbir şey yemeyip sadece sağlıklı içecekler tüketmek. (su, kahve, çay, bitki çayları, ayran, soda)
  Sofradan aç kalmak, az ve sık aralıklarla yemek, ara öğünler  Doyana kadar yemek ama öğünler arasında 4,5 – 5 saat geçirmek, tercihan 2 öğün yemek (2,5 veya 3 öğün de olabilir)
  Hareketsizlik  Günde en az yarım saat açık havada yürüyüş

Not: Herhangi bir öğünden sonra 5 saatten kısa sürede acıkıyorsanız ya yanlış (glisemik indeksi yüksek gıdalar) yemişsinizdir ya da çok az miktarda yiyip sofradan doymadan kalkmışsınızdır.

Unsuz İşkembe Çorbası




Malzemeler (6 kişilik):

1 kilo kuzu ya da dana işkembe
1 adet paça (isteğe bağlı ama içine paça da atınca mükemmel oluyor)
2 litre su
Bir avuç kaya tuzu
Bir tutam tuz
1 yumurta sarısı
1 limonun suyu
2 yemek kaşığı yoğurt
5 diş sarımsak

Üzerine gezdirmek için:

Bir su bardağı üzüm sirkesi
8 diş sarımsak
Bir tutam tuz
2 yemek kaşığı tereyağ
Bir tutam pul biber

Yapılışı:

İşkembeyi kaya tuzu ile ovalaya ovalaya iyice temizleyin. Ardından bol suyla yıkayıp tamamen temizlendiğinden emin olun. Tuzla ovalamak dip detay her tarafının temizlenmesinde çok faydalı oluyor. Paçayı da aynı şekilde temizleyin.

Ardından işkembeleri yiyebileceğiniz boyutta kareler halinde doğrayın.

Düdüklü tencereye işkembeleri, paçayı ve suyu koyup önce harlı ateşte, tencere ötmeye başladıktan sonra da kısık ateşte 1,5 saat pişirin. Böylelikle işkembeler lokum gibi yumuşacık olacaktır.

Bir kapta 5 diş sarımsağı bir tutam tuzla iyice dövün. Üzerine yumurta sarısı, limon suyu ve yoğurdu katıp bir güzel karıştırın.

İşkembeler piştiğinde tencerenin içinden paçayı çıkartın.

Hazırladığınız terbiye sosunu çorbanın içine azar azar ve yavaş yavaş döküp sürekli karıştırın. Terbiyeyi ekledikten birkaç dakika sonra ocağı kapatabilirsiniz.

Bir başka kasede 8 diş sarımsağı yine bir tutam tuzla dövüp sirke ile karıştırın. Bu sosu sofranıza koyun ki çorbayı içerken arzu edenler bu sostan çorbalarına katabilsinler.
Ayrıca her tabağın üzerine gezdirmek için tereyağını bir tavada eritip içine pul biber katın.
Tereyağlı pul biberi de tabaklara gezdirip servis yapabilirsiniz.

Kaynak:  yarati-yorum.blogspot.com.tr