Fotoğraflarla ev yapımı sirke tarifi
İlaç kullanmadan yetişen elmalar bulunur kurtlu olması daha makbuldür ( ilaç kullanmadığının göstergesi sayılabilir )
Elmalar aslında yıkanmaması gerekir diye tarif ediliyor ama yıkamadan içimiz rahat etmiyor. Bu durumda elmaları yıkadıktan sonra bir kaç saat bekletelim tekrar bakterilerin hayata geçmesi gerekiyor. Elmaları minik minik doğrayalım
Kavanoza koyalım
Üzerinde biraz boşluk kalacak şekilde içme suyu dolduralım. Varsa irice bir çay bardağı ev sirkesi ilave edelim yoksa iki üç yemek kaşığı kaliteli bal ilave edelim.
Maya olarak en makbul olan sirke anasıdır sirke anası varsa onu koymak sirkenin yapımını daha hızlandırır. Sadece sirke anası ilavesi yeterllidir.
(Sirke anası sirke yapımında meyveler dibe çöktükten sonra üzerinde oluşmaya başlayan krem rengi bir tabakadır. Zamanla kalınlaşır ve yukarıda tabakta gördüğünüz hale gelir. O da dibe çöker. Sirkeyi kurduğumuz günden iki ay sonraya kadar bekletip süzerken o sirke anasını tahta kaşıkla alıp maya olarak yeni sirkemize koyuyoruz ki böylece daha çabuk fermantasyon sağlıyor. İlk sirke kurulumunda iki -üç yemek kaşığı bal kullanabiliriz.)
Tahta kaşıkla aldığımız sirke anamızla hemen yeni sirke kuralım sirke anası çok fazla dayanmaz saklamak isterseniz sirkenin içinde buzdolabında bir müddet saklayabilirsiniz ama çok beklemezmiş.
Artık sirkemizin üzerine sinek ve tozlardan korunsun ama havada alsın diye tül yada tülbent örtebiliriz lastikle sabitleyelim sonra mutlaka ılık ve loş bir yere alalım.
Her gün tahta kaşıkla bir kere karıştıralım. Bu işlemi meyveler su üzerinde durduğu ve havayla temas ettiği için yapıyoruz yoksa küflenir.
Meyvelerin üstten görünüşü
Renk değiştirmeye başladı
Artık meyveler dibe çökmeye sirke anası oluşmaya başlıyor. Karıştırmayı bırakıyoruz yaklaşık 15 gün kadar sürüyor bu işlemler.
Sirkenin fermantasyon aşamasında böyle kurtcukların oluşması sonra o kurtcukların sineğe dönüşmesi sirkenin en güzel şekilde fermente olduğunu gösterir. Sakın o sirkeyi dökmeyin o kurtcuklar sinek olup uçup gidiyor ve sirkeye hiç temas etmiyor, kavanozun kenarında duruyorlar.
Meyveler iyice dibe çöktü, sirke anası da oluştu. O da dibe çöktü. Bir hafta daha böyle bekletelim.
Daha sonra sirke anamızı tahta kaşıkla alalım ve kalan meyveleri süzelim. Meyvenin cinsine göre bulanıklık berraklık değişiyor. Ev sirkesi hiç bir zaman hazırlar kadar berrak olmaz ama zamanla tortular dibe çöker ilk anki gibi de bulanık kalmaz.
Süzdüğümüz sirkenin içine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı bal veya ev yapımı pekmez ekleyip kapağını kapatıyoruz. Süzdüğümüzde önce bulanık olabilir, tortular dibe çökünce berraklaşıyor, fermantasyon bu şekilde de oluşmaya devam eder zamanla daha da güzel bir tat alır. Sirkenin uzun süre beklemişi daha makbuldür. ilk kurduğumuz an ve son hali bu fotoğraf.
Kaynak: Facebook Karatay Lezzetleri Sayfası Moderatorü Naime Çolak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder