1 orta boy beyaz lahana
1 çorba kaşığı kaya tuzu
1 adet 2 litrelik kapaklı cam kavanoz
1 kahve fincanı kadar ev yapımı sirke (isteğe bağlı )
1 çay kaşığı tane kimyon ( isteğe bağlı tatlandırmak için)
1 kahve fincanı peynir altı suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı
Lahanaların sert yerlerini kullanmayarak bıçakla incecik kıyın.
Kolunuzu yormamak için parçalara ayırarak ,kıyılmış lahana ve tuzu elinizle iyice yoğurun. Lahanalar yumuşayana kadar bunu sürdürün.
Yumuşayan lahanaları sımsıkı şekilde bastırarak kavanoza yerleştirin.
Üzerine eğer kullanacaksanız – ki biraz olsun kullanmanızı tavsiye ederim-sirke ve peynir altı suyunu ilave edin.
Üzerine temiz bir ağırlık ya da taş parçası koyarak lahanaların hareket etmesini önleyin. Bu şekilde lahanalar suyunu salarken hepsi su altında kalacak ve küflenme olmayacak.
Ağırlıkları da koyduktan sonra üzerini sirkede olduğu gibi temiz bir tülbent parçası ya da peynir torbasıyla kapatın ve etrafına paket lastiği ya da ip gibi birşey geçirin.
Böylelikle havada dolaşıp duran mayalar, bakteriler, mikroplar, sinekler vs turşunun içine giremeyecek ama aynı zamanda da turşunun havayla temasını kesmemiş olacaksınız.
Bu şekilde 1-2 hafta bekleyin. Ortam ısısına göre bu süre değişiyor. Turşunuz dışarda bu şekilde bekledikçe her geçen gün daha da lezzetli olacaktır. Bundan sonrasında tadını test ederek süreye kendiniz karar verip 1 hafta daha uzatabilirsiniz.
Tadı istediğiniz gibi olduğunda ve lahanalar kendi suyunu iyice salıp ,bu suyla tamamen gömülü halde beklemek üzere kavanozun kapağını kapatıp buzdolabına kaldırabilirsiniz.
Turşunuz buzdolabında aylarca uzun süreler dayanır.
Tek başına tüketebileceğiniz gibi ,yemeklerin yanında ya da salatalara da ilave edebilirsiniz.
Not :
Fermentasyon sürecinde lahanaların üzerinde beyaz küf gibi yapılar görürseniz endişe etmeyin. Kaşıkla temizleyip beklemeye devam edin.