16 Kasım 2016 Çarşamba

Glisemik İndekse Göre Ne Yiyip Ne Yemeyeceğiz?







Eğer kilo vermek ve hayat boyu verdiğimiz kiloda kalmak istiyorsak; önce mutfak dolapları ve buzdolabını yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden arındırmamız gerekir. Daha sonra da bu yiyecek ve içecekleri satın almamak, evimize, mutfağımıza, buzdolabımıza ve vücudumuza sokmamak şarttır!
Evimize ve mutfağımıza hiçbir zaman girmeyecek olan ve 7’den 70’e herkesi ilgilendiren, yüksek glisemik indeksli (Gİ=100) yiyecekler ve içecekler hangileridir, biliyor muydunuz?

1. HER TÜRLÜ EKMEK, SİMİT, TOST, KURU VE YAŞ PASTALAR.
2. PİRİNÇ PİLAVI.
3. MAKARNA, BÖREK.
4. ŞEKER, ÇİKOLATA VE HER TÜRLÜ TATLI.
5. REÇELLER, BAL.
6. PEKMEZ.
7. TATLANDIRICILAR.
8. ÜZERİNDE DİET YAZAN HER YİYECEK VE İÇİCEK.
9. TAZE SIKILMIŞ VE HAZIR MEYVA SULARI.
10. BÜTÜN ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLER. (KOLA, GAZOZ vs.)
11. PATATES, MISIR.
12. TAVUK.
13. KARPUZ, KAVUN.
14. HER TÜRLÜ KIZARTMA.
15. HAZIR ÇORBALAR.
16. SUCUK, SALAM, SOSİS, FÜME ET VE BALIK.
17. YEMEKLER PİŞİRİLİRKEN TERBİYE YAPILMIYACAK.
18. SÜT TOZU, KREMA


Gİ 0 – 30 arası ise doyana kadar yiyoruz,
Gİ 31 – 55 arası ölçülü yiyoruz (Örneğin Nohut, bulgur),
Gİ 56 – 70 arası yemiyoruz veya eser miktarda yiyoruz (Örnek haşlanmış havuç),
Gİ 71 – 100 Mutfağa bile sokmuyoruz.



YASAKLAR
(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)
 SERBESTLER
 (Glisemik indeksi düşük gıdalar)

Un ve unlu her türlü gıda
(Ekmeğin her çeşidi) - 

Kavrulmuş kuru yemişler

 Ceviz
 Kavrulmamış fındık, fıstık, badem
Her türlü şeker,
Şekerli her türlü gıda,
Her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler

 Günkurusu kayısı
 (3-5 ad)
Pirinç,
Patates,
Pişmiş Havuç

 Bulgur
 Pişmemiş havuç

Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz
 Şeftali, elma, erik, kiraz v.b. 
 (Günde 1 porsiyon)

Markette satılan tavuk, yumurta
ve
Markette satılan fabrikasyon her türlü
ürün ile Sucuk, Salam, Sosis
 Serbest dolaşan tavuk,                                          Doğal her türlü ürün
 ve
 Yumurta ile Pastırma

Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içkiler,
 Bol su (günde en az 2 litre)
 Maden suyu
 Ev yapımı yoğurt ve
 Bu yoğurttan yapılan Ayran
 Bitki çayı
 Türk kahvesi
 Filtre kahve

Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin
 Tereyağı
 Zeytinyağı
 Fındık yağı

Tahıllar
 Et
 Balık
 Sebze
 Salata 
 Bakliyat 
 Yer fıstığı

 Ara öğünler, doymadan sofradan kalkmak, 
 saat 20:00 den sonra bir şeyler yemek          veya atıştırmak.

 Şayet ara öğün yeme ihtiyacı hissederseniz     bilin ki bir önceki yemeği doyana kadar
  yememişsiniz.

 Kalori hesabı olmadığı için serbest gıdaları
 saat 20:00 yi geçmemek koşuluyla doyana
 kadar yemek, tercihan günde 2 öğün yemek

 (saat 20:00 den sonra Su, Kahve, Çay,
  Ayran, Maden suyu içilebilir.)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder