Eğer kilo vermek ve hayat boyu verdiğimiz kiloda kalmak istiyorsak; önce mutfak dolapları ve buzdolabını yüksek glisemik indeksli yiyeceklerden arındırmamız gerekir. Daha sonra da bu yiyecek ve içecekleri satın almamak, evimize, mutfağımıza, buzdolabımıza ve vücudumuza sokmamak şarttır!
Evimize ve mutfağımıza hiçbir zaman girmeyecek olan ve 7’den 70’e herkesi ilgilendiren, yüksek glisemik indeksli (Gİ=100) yiyecekler ve içecekler hangileridir, biliyor muydunuz?
1. HER TÜRLÜ EKMEK, SİMİT, TOST, KURU VE YAŞ PASTALAR.
2. PİRİNÇ PİLAVI.
3. MAKARNA, BÖREK.
4. ŞEKER, ÇİKOLATA VE HER TÜRLÜ TATLI.
5. REÇELLER, BAL.
6. PEKMEZ.
7. TATLANDIRICILAR.
8. ÜZERİNDE DİET YAZAN HER YİYECEK VE İÇİCEK.
9. TAZE SIKILMIŞ VE HAZIR MEYVA SULARI.
10. BÜTÜN ŞEKERLİ VE GAZLI İÇECEKLER. (KOLA, GAZOZ vs.)
11. PATATES, MISIR.
12. TAVUK.
13. KARPUZ, KAVUN.
14. HER TÜRLÜ KIZARTMA.
15. HAZIR ÇORBALAR.
16. SUCUK, SALAM, SOSİS, FÜME ET VE BALIK.
17. YEMEKLER PİŞİRİLİRKEN TERBİYE YAPILMIYACAK.
18. SÜT TOZU, KREMA
Gİ 0 – 30 arası ise doyana kadar yiyoruz,
Gİ 31 – 55 arası ölçülü yiyoruz (Örneğin Nohut, bulgur),
Gİ 56 – 70 arası yemiyoruz veya eser miktarda yiyoruz (Örnek haşlanmış havuç),
Gİ 71 – 100 Mutfağa bile sokmuyoruz.
YASAKLAR
(Glisemik indeksi yüksek gıdalar)
|
SERBESTLER
(Glisemik indeksi düşük gıdalar)
|
Un ve unlu her türlü gıda
(Ekmeğin her çeşidi) -
Kavrulmuş kuru yemişler
|
Ceviz
Kavrulmamış fındık, fıstık, badem
|
Her türlü şeker,
Şekerli her türlü gıda,
Her türlü tatlandırıcı ve diyabetik ürünler
|
Günkurusu kayısı
(3-5 ad)
|
Pirinç,
Patates,
Pişmiş Havuç
|
Bulgur
Pişmemiş havuç
|
Karpuz, kavun, üzüm, incir, muz
|
Şeftali, elma, erik, kiraz v.b.
(Günde 1 porsiyon)
|
Markette satılan tavuk, yumurta
ve
Markette satılan fabrikasyon her türlü
ürün ile Sucuk, Salam, Sosis
|
Serbest dolaşan tavuk, Doğal her türlü ürün
ve
Yumurta ile Pastırma
|
Her türlü meşrubat (diyet – light ürünler dâhil), meyvalı yoğurt, Nescafe, her türlü alkollü içkiler,
|
Bol su (günde en az 2 litre)
Maden suyu
Ev yapımı yoğurt ve
Bu yoğurttan yapılan Ayran
Bitki çayı
Türk kahvesi
Filtre kahve
|
Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, margarin
|
Tereyağı
Zeytinyağı
Fındık yağı
|
Tahıllar
|
Et
Balık
Sebze
Salata
Bakliyat
Yer fıstığı
|
Ara öğünler, doymadan sofradan kalkmak,
saat 20:00 den sonra bir şeyler yemek veya atıştırmak.
Şayet ara öğün yeme ihtiyacı hissederseniz bilin ki bir önceki yemeği doyana kadar
yememişsiniz.
|
Kalori hesabı olmadığı için serbest gıdaları
saat 20:00 yi geçmemek koşuluyla doyana
kadar yemek, tercihan günde 2 öğün yemek
(saat 20:00 den sonra Su, Kahve, Çay,
Ayran, Maden suyu içilebilir.)
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder